Solaris rozpoczyna dostawy kolejnych autobusów elektrycznych do Berlina

Solaris rozpoczyna dostawy kolejnych autobusów elektrycznych do Berlina

Solaris dostarczył do Berlina kolejne autobusy elektryczne. Tym razem są to Solarisy Urbino electric w ramach umowy na zakup 15 dwunastometrowych bezemisyjnych autobusów marki Solaris podpisanej w sierpniu 2018 roku. Berlińska spółka transportu publicznego BVG zamówiła niedawno także 15 tego typu autobusów w wersji przegubowej. Tym samym Berlin będzie miastem z największą liczbą elektrycznych pojazdów polskiego producenta w Niemczech.

– Berlin stawia kolejny krok w kierunku bezemisyjnego transportu publicznego. Autobusy elektryczne są zwycięstwem dla każdego berlińczyka. Dzięki nim mieszkańcy czerpią korzyści ze zmniejszonego hałasu i zanieczyszczenia powietrza. Jestem dumny, że Solaris jest częścią tej nowej podróży – mówił Javier Calleja, Prezes Solaris Bus & Coach S.A., który był obecny na przekazaniu.

Jednostkę napędową Solarisów Urbino 12 dla Berlina stanowi oś ze zintegrowanymi silnikami trakcyjnymi. To rozwiązanie, polubione także na rynku niemieckim, wykorzystane było również w modelu, który zdobył prestiżowy tytuł Autobusu Roku 2017. Za magazynowanie energii są odpowiedzialne baterie Solaris High Energy o łącznej pojemności 240 kWh. Berliński przewoźnik zdecydował się na ładowanie pojazdów za pomocą złącza typu plug-in.

W stolicy Niemiec do tej pory jeździ pięć autobusów elektrycznych Urbino 12 electric. Pozytywne doświadczenia z eksploatacji pojazdów sprawiły, że BVG zdecydowało się ogłosić przetarg na kolejne elektryczne autobusy. Firma Solaris, jako zwycięzca przetargu, podpisała w marcu umowę na dostawę 15 Urbino electric w wersji przegubowej. Tym samym Berlin stanie się miastem z największą liczbą elektrycznych Solarisów Niemczech.

Zdjęcia: BVG.