Nowe Solarisy na ulicach Ostrołęki

Nowe Solarisy na ulicach Ostrołęki

Trwają dostawy zamówienia złożonego przez MZK Ostrołęka w zeszłym roku, opiewającego na sześć nowoczesnych autobusów z napędem konwencjonalnym, o długości 10,5 metrów. Producent dostarczył w ostatnich dniach dwa pierwsze Solarisy Urbino 10,5, a kolejne cztery zostaną przekazane jesienią.

Miejski Zakład Komunikacji sp. z o.o. w Ostrołęce zdecydował w zeszłym roku o wydzierżawieniu fabrycznie nowych autobusów miejskich o długości 10,5 metra. Postępowanie przetargowe zostało wygrane przez firmę Solaris. Właśnie trwają odbiory zamówionych pojazdów. Dwa pierwsze autobusy zostały już formalnie odebrane, a kolejne cztery mają dostawy zaplanowane na jesień tego roku.

Solarisy Urbino 10,5 to niskopodłogowe autobusy klasy MIDI z napędem konwencjonalnym. Wyposażone są w silniki spełniające restrykcyjną normę emisji Euro 6. Wybrane do Ostrołęki autobusy mają dostępne niezawodne i praktyczne rozwiązania: nowoczesne oświetlenie LED, system monitoringu, klimatyzację, regulowane elektrycznie podgrzewane lusterka czy gniazda ładowania USB. Kierowcy będą realizować zadania przewozowe w kabinie typu zamkniętego. Charakterystyczna, opadająca linia przedniej szyby stanowi wyróżniający element stylistyczny marki Solaris, ale przede wszystkim umożliwia kierowcy lepszą widoczność krawędzi chodnika po prawej stronie pojazdu.

To nie pierwsze Solarisy w Ostrołęce. Na liniach kursuje już tam 21 pojazdów marki, w tym cztery autobusy elektryczne: dwa niskowejściowe Urbino 8,9 LE electric oraz dwa Urbino 12 electric.

Fot. Marcin Choromański, MZK Ostrołęka.