9-metrowy elektryczny Solaris na targach FIAA w Madrycie

9-metrowy elektryczny Solaris na targach FIAA w Madrycie

Podczas międzynarodowych targów FIAA, odbywających się w dniach 18-21 października 2022 w Madrycie, firma Solaris Bus & Coach prezentuje jeden z najnowszych pojazdów: autobus bateryjny Urbino 9 LE electric, który swoją premierę miał pod koniec zeszłego roku. 9-metrowy pojazd, zasilany energią elektryczną, został również zgłoszony do nagrody Minibus Roku, przyznawanej na hiszpańskich targach.

FIAA (hiszp. Feria Internacional del Autobús y del Autocar) to drugie co do wielkości targi w Europie, na których można zapoznać się z szeroką ofertą produktów, technologii i usług dostępnych na rynku transportu publicznego. Podczas wydarzenia prezentowane są nowe modele autobusów i autokarów. Te wiodące targi są także gospodarzem prestiżowej europejskiej nagrody Minibus Roku. W tym roku nagroda wyłaniana jest w ramach drugiej edycji konkursu Minibus Euro Test, organizowanego przez IFEMA oraz magazyn Autobuses & Autocares, oficjalnego przedstawiciela International Bus & Coach of the Year Awards w Hiszpanii.

W tym roku firma Solaris zdecydowała się zaprezentować najmniejszy autobus dostępny w swojej ofercie – Urbino 9 LE electric – zgłoszony również do nagrody Minibus Roku.

Solaris Urbino 9 LE electric

9-metrowy, niskowejściowy elektryczny Urbino został zunifikowany z pozostałymi pojazdami IV generacji marki Solaris. Model ten został skonstruowany w taki sposób, by można go było dopasować do wymogów homologacyjnych w klasie I lub II. Autobus stanowi doskonały element łączący sieć dróg miejskich i podmiejskich na obszarze aglomeracji.

Urbino 9 LE electric wyposażony jest w elektryczny silnik centralny o maksymalnej mocy chwilowej 220 kW. W prezentowanym modelu układ napędowy zasila energia pochodząca z zestawu baterii Solaris High Energy o pojemności ponad 350 kWh. Urbino 9 LE electric został wyposażony w ogrzewanie hybrydowe. Zamontowanie dodatkowych magazynów energii oraz optymalizacja jej zużycia pozwala na pokonywanie dużo większych dystansów na jednym ładowaniu, niż było to możliwe w przypadku poprzedniego minibusa Solarisa – Urbino 8,9 LE electric.

W stylowym pojeździe znalazło się wiele udogodnień dla pasażerów: rozbudowany system informacji pasażerskiej, ładowarki USB czy estetyczne, LED-owe oświetlenie. Mimo swoich niewielkich gabarytów autobus oferuje znaczną liczbę miejsc siedzących, z których większość jest zwrócona w kierunku jazdy. Przestronne, klimatyzowane wnętrze pomieści nawet 31 wygodnych siedzeń. W autobusie znajdują się także miejsca o podwyższonej dostępności – dla osób z niepełnosprawnościami czy podróżnych z wózkami dziecięcymi – oraz opcjonalnie miejsca siedzące wyposażone w ISO-FIX. Dzięki unowocześnionej konstrukcji w tylnej części autobusu uzyskano więcej przestrzeni nad głowami pasażerów, co wpływa pozytywnie na jakość podróży. Jednocześnie kompaktowe wymiary pojazdu sprawiają, że doskonale poradzi sobie w ciasnej przestrzeni miejskiej, a także przy stromych podjazdach czy na ostrych górskich zakrętach.

Solaris Urbino 9 LE electric od momentu swojej premiery w 2021 roku sukcesywnie zyskuje kolejnych nabywców. Firma otrzymała już zamówienia na ten model od operatorów z Niemiec, Hiszpanii, Włoch oraz Polski, kontraktując już ponad 30 sztuk tego 9-metrowego autobusu elektrycznego.